środa, 2 września 2015

domowe, lekkie gofry

Ukradłam mamie gofrownice. Co prawda nie dosłownie, ale pożyczyła mi na przetestowanie. 
I tak pod lupę poszedł przepis Doroty z Moje Wypieki, choć odrobinę przeze mnie zmodyfikowany. Gofry delikatne, smaczne, nawet na drugi dzień. Przepis wart polecenia!




Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 - 2 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
1 jajko (żółtko oddzielone od białek)

Rozgrzać gofrownicę.
Wszystkie składniki oprócz białek zmiksuj na gładką masę. Białka ubij na sztywną pianę
 i bardzo delikatnie wymieszaj z ciastem.

Piecz w gofrownicy przez około 2 - 3 minuty, do rumianego koloru. Studź na kratce. Podawaj tak jak lubisz, np. z bitą śmietaną lub innymi dodatkami.


Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby gofry zostały na następny dzień ;-) z reguły nawet nie zdążą ostygnąć :-) Twoje wyglądają baaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń