Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Najprawdopodobniej dlatego do jej pierwszego przygotowania zbierałam się tyle czasu. Zupa-krem z dyni to zapewne najłatwiejsza i najsmaczniejsza zupa świata.
Składniki:
ok 1 kg dyni
2 średnie marchewki
pół selera
kostka rosołowa
ok. 3 cm kawałek imbiru
czosnek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię obrać, pokroić na kawałki. Umieścić ją w garnczku wraz z marchewką i selerem. Całość zalać wodą, dodać kostkę rosołową. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 20-30 min, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać obrany i pokrojony w plastry imbir, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotować jeszcze przez ok. 10 min. Zupę zdjąć z gazu, wyjąć z niej seler, a wszystkie pozostałe składniki potraktować blenderem. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
My tą cudowną w smaku zupę jadamy z grzankami bądź groszkiem ptysiowym oraz kleksem śmietany do zup i sosów. Połączenie zupy, lekko namokniętej grzanki i gęstej śmietany pychota. No mówię wam, niebo w gębie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz