z "bogatym wnętrzem". No i ta cebula na złoto usmażona. No, cudo nie kotlety, mówię Wam!
Składniki:
1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków2 cebule
3-5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
kilka plasterków szynki i sera
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do obtaczania
Przygotowanie
Ziemniaki gotuję. Studzę i zupełnie zimne rozgniatam widelcem lub przepuszczam przez praskę do ziemniaków. Przekładam do sporej miski. Cebulę obieram, kroję w kostkęi smażę na złoto. Dodaję do ziemniaków. Pokrojoną szynkę i ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszam z ziemniakami. Dodaję mąkę oraz sól i pieprz. Z masy formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Na małej ilości tłuszczu smażę kotlety na złoto z obu stron.
Kotlety można również podawać z sosem np. pieczarkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz