piątek, 22 stycznia 2016

kotlety ziemniaczane

Ziemniaki na myljon sposobów. Tak określiłby swoją ulubioną kuchnię mój mąż. Dlatego te proste kotlety ziemniaczane bardzo trafiły w gusta jego kubków smakowych. Moich zresztą też. Kotlety nie są czasochłonne, zwłaszcza jeśli zostaną nam ugotowane ziemniaki. Czasem gotuje specjalnie więcej, bo mam chęci na coś ziemniaczanego, kluski czy ruskie na przykład. W Internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na kotlety ziemniaczane, ale dla nas ten jest już wypraktykowany i sprawdzony, a w dodatku
 z "bogatym wnętrzem". No i ta cebula na złoto usmażona. No, cudo nie kotlety, mówię Wam!


Składniki: 

1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
2 cebule
3-5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
kilka plasterków szynki i sera
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do obtaczania

Przygotowanie

Ziemniaki gotuję. Studzę i zupełnie zimne rozgniatam widelcem lub przepuszczam przez praskę do ziemniaków. Przekładam do sporej miski. Cebulę obieram, kroję w kostkę
 i smażę na złoto. Dodaję do ziemniaków. Pokrojoną szynkę i ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszam z ziemniakami. Dodaję mąkę oraz sól i pieprz. Z masy formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Na małej ilości tłuszczu smażę kotlety na złoto z obu stron.

Kotlety można również podawać z sosem np. pieczarkowym.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz