poniedziałek, 11 stycznia 2016

ciasto cytrynowe z kremem i kiwi.

Pamiętam jak byłam dzieckiem sobota wiązała się nie tylko ze sprzątaniem mieszkania, wieczorną kąpielą razem z pleceniem warkoczy albo robieniem "mokrej włoszki", ale także z pieczenie ciasta. Każde z nas kłóciło się, które ma miksować, każde biegało do piekarnika albo prodiża. Dziś niestety w naszym domu nie ma tego zwyczaju, pieczenia ciasta "na niedziele", a szkoda. 

Postanowiłam wziąć się w garść i piec ciasta na niedziele (no przynajmniej na te wolne od pracy). To ma być chęć wyrobienia sobie nawyku, żeby za kilka lat, moje dzieci, mogły czuć ten cudowny zapach pieczonego ciasta i tak jak ja kojarzyły go z nadchodzącą niedzielą.  

Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto cytrynowe z kremem i kiwi.

Składniki na ciasto:
220 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
2 duże jajka
120 ml mleka
150 g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Mieszać delikatnie, do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Masa kremowa:
250 g serka mascarpone, schłodzonego
250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1,5 łyżki cukru pudru
Ponadto: 
6 dużych i dojrzałych owoców kiwi, obranych i pokrojonych w plasterki

Serek mascarpone i śmietanę kremówkę przełożyć do naczynia i ubić na lekko sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Wystudzone ciasto przełożyć na blat. Wierzch posmarować kremem. Na wierzchu poukładać plasterki kiwi. Pokroić i schłodzić.

Uwaga: kiwi najlepiej układać na wierzchu bezpośrednio przed podaniem

Smacznego :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz