wtorek, 24 marca 2015

Zupa pieczarkowa

Jako dziecko bardzo nie lubiłam zup. Teraz, będąc żoną, zaczynam je doceniać . Nie dość, że smakują mężowi, to starczają na 2 dni. Skoro gotowanie rosołu opanowałam prawie do perfekcji postanowiłam poeksperymentować z innymi i tak postała moja zupa pieczarkowa.




Składniki:

    450 g pieczarki
    1 duża cebula
    2 łyżki masła
    1,5 l rosołu
    3 łyżki śmietany 30%
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz

   
Pieczarki myję dokładnie i oczyszczam, po czym kroję w plasterki. Cebulę obieram i drobno siekam, podsmażam na rozgrzanym maśle do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodaję pokrojone pieczarki i trzymam na niewielkim ogniu, aż do odparowania wody z grzybów. Uduszone pieczarki dodaj
ę do rosołu  całość gotuję ok. 20 minut. Po tym czasie odlewam do miseczki trochę gorącej zupy, dodaję śmietanę i po wymieszaniu dodaję do garnka z zupą. Można doprawić solą i pieprzem, choć ja tego nie robię, bo mój rosół jest zazwyczaj doprawiony. Dodaję jedynie natkę pietruszki. Zupę podaję na gorąco z grzankami.

Smacznego :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz