Jaki poranek, taki cały dzień. Niby powiedzenie bez głębszego sensu, a jednak dużo zmienia. Długi, pozornie leniwy poranek, spędzony w miłym towarzystwie powoduje na zwiększenie poczucia
zadowolenia, czy poziomu "szczęśliwości. Nie wiem jak kiedyś mogłam funkcjonować bez śniadania, z szybką kawą i bez tych kilku chwil beztroski.
Staram się, by moje śniadanie było zdrowe, pożywne, smaczne i
energetyczne dlatego ostatnio moim ulubionym śniadaniem jest owsianka na myljon sposobów. Czasem
z kandyzowanymi owocami, czasem z suszonymi. Wszystko zależy od dnia.Świetnie sprawdza się też kasza manna, która przypomina mi czas dzieciństwa . Po
takim śniadaniu długo nie czuję głodu i mam więcej energii.
Dziś podrzucam Wam przepis na owsiankę z prażonym słonecznikiem.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki płatków owsianych
- garść suszonych moreli
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować, wsypać płatki, zmniejszyć ogień
do minimum i gotować przez ok. 8 min. Słonecznik uprażyć na patelni
(kilkanaście sekund wystarczy), morele pokroić na małe kawałki.
Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, wsypać morele i ziarna słonecznika i dodać miód.
A Wy w jaki sposób przygotowujecie owsiankę?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz