niedziela, 21 lutego 2016

Poranki w rytmie slow plus przepis na owsiankę z prażonym słonecznikiem

Jaki poranek, taki cały dzień. Niby powiedzenie bez głębszego sensu, a jednak dużo zmienia. Długi, pozornie leniwy poranek, spędzony w miłym towarzystwie powoduje na zwiększenie poczucia zadowolenia, czy poziomu "szczęśliwości. Nie wiem jak kiedyś mogłam funkcjonować bez śniadania, z szybką kawą i bez tych kilku chwil beztroski. 
Staram się, by moje śniadanie było zdrowe, pożywne, smaczne i energetyczne dlatego ostatnio moim ulubionym śniadaniem jest owsianka na myljon sposobów. Czasem 
z kandyzowanymi owocami, czasem z suszonymi. Wszystko zależy od dnia.Świetnie sprawdza się też kasza manna, która przypomina mi czas dzieciństwa . Po takim śniadaniu długo nie czuję głodu i mam więcej energii.
Dziś podrzucam Wam przepis na owsiankę z prażonym słonecznikiem.

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • garść suszonych moreli
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować, wsypać płatki, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez ok. 8 min. Słonecznik uprażyć na patelni (kilkanaście sekund wystarczy), morele pokroić na małe kawałki. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, wsypać morele i ziarna słonecznika i dodać miód.

A Wy w jaki sposób przygotowujecie owsiankę?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz