sobota, 27 lutego 2016

Kurczak Tikka Masala


Mięciutki, delikatnie ostry, idealnie kruchy kurczak w towarzystwie indyjskich przypraw. Kurczak Tikka Masala smażony a później gotowany w gęstym sosie pomidorowym. Wszystko wymieszane ze śmietanką i podane ryżem lub pieczywem. Rozgrzewa nieziemsko. A porcja to za mało, żeby rozkoszować się tym cudownym daniem.


Składniki na marynatę:

jogurt naturalny (180 g)
500 g piersi z kurczaka, pokrojone w kawałki
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1 czubata łyżka startego świeżego imbiru
1/2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 
1 łyżka pieprzu cayenne 
1 łyżeczka cynamonu


Składniki sosu pomidorowego:

mała śmietana kremówka 30%
1 puszka pomidorów krojonych w puszce
1 łyżka oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 posiekane ząbki czosnku
świeża kolendra według uznania
Zaczynam od zrobienia marynaty, w której minimum godzinę trzymam pokrojonego kurczaka.Po tym czasie wyjmuję kurczaka z marynaty.  Uwaga, jest ostra i spróbowanie jej może spowodować zionięcie ogniem. Kurczak musi dobrze  z niej obcieknąć. Wtedy smażę kurczaka do miękkości na patelni. Składniki na sos wraz z usmażonym kurczakiem wkładam do garnczka, w którym całość gotuję ok 30 minut.
Kurczaka podaję na ryżu w głębokich miseczkach. Można także podać samego kurczaka wraz ze świeżym pieczywem.
Fajną opcją jest przygotowanie kurczaka w Multicookerze. Moim zdaniem kurczak wychodzi wtedy jeszcze bardziej kruchy, ograniczamy zużycie tłuszczu, a przede wszystkim danie jest szybciej gotowe (po ok. 20 min).

A wy, lubicie ostre przyprawy i dania?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz