Moja tegoroczna jesień ma smak dyni. W tym roku ona króluje w mojej kuchni, przyrządzana na pińset sposobów. Dziś na stół wjeżdża pyszny makaron z dodatkiem smażonej dyni, szpinaku oraz suszonych pomidorów. Idealny, kiedy ma się zaledwie chwile na przygotowanie posiłku. Idealnie sprawdzi się jako posiłek do lunch boxa.
Składniki:
Składniki:
250 g podsmażonej dyni
120 g makaronu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy extra vergine
6 kawałków suszonych pomidorów + 2 łyżki oleju ze słoika
garść mrożonego szpinaku
opcjonalnie: ser feta, pestki dyni
Przygotowanie:
Pokrojoną na małą kosteczkę dynię podsmażyć na małej ilości oliwy na patelni z
nieprzywierającym dnem (na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do
czasu mieszając, ok. 10 minut). Ugotować makaron w osolonej wodzie.
Na patelni na oliwie podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek
dodać pokrojone na paseczki suszone
pomidory. Dodać olej ze słoika z suszonymi pomidorami, dodać mrożony szpinak i chwilę razem podsmażać. Całość uzupełnić odcedzonym makaronem i chwile razem smażyć.
Można podawać z serem feta i pestkami dyni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz