poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Kopa śląska


Delikatna, puszysta, owocowa, wprost idealna na lato kopa śląska. Przepis na ten deser jest bardzo stary i każdy przygotowuje go w inny sposób. W tradycyjnej kopie piecze się blaty biszkoptowe lub kokosowe,które łamie się na kawałki i moczy w alkoholu. 



300 g okrągłych biszkoptów
Opakowanie serka mascarpone
300g śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
500g brzoskwiń
1 puszka ananasów
100 g rodzynek
100 g suszonej żurawiny (niekoniecznie)
100 g posiekanych orzechów
(można również dodać płatki migdałowe)
350 ml wódki 40%




Owoce z puszki pokroić na małe kawałki,odsączyć na sitku.
Schłodzone śmietanę i ser miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gęstego kremu. Dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy łyżką.
Krem, bakalie i owoce podzielić na 3 części
W misce układamy warstwę namoczonych w alkoholu biszkoptów, po czym kładziemy jedną cześć bitej śmietany. Warstwę przykrywamy owocami i bakaliami. Czynność powtarzamy dwukrotnie.
Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz