poniedziałek, 11 maja 2015

naleśniki czekoladowe z bananami

Nigdy nie umiałam usmażyć idealnie pierwszego naleśnika. Kolejne już są dobre i kształtne. To musi być jakaś przywara rodzinna, bo nawet babcia i mama tak mają.



Robiąc naleśniki przypomniało mi się że w książce Lidla był przepis na czekoladowe naleśniki z bananami. Przepis zmodyfikowany przez pryzmat rodzinnego przepisu "na oko".

Składniki:
jajko
szklanka mleka 3,2%
szczypta soli
ok szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
odrobina wody mineralnej (nadaje puszystość naleśnikom)

Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy (musi wyjść dość rzadka konsystencja), następnie smażymy cienkie naleśniki (ok. 10 szt.).
Usmażone naleśniki smarujemy kremem orzechowym, na naleśnikach układamy pokrojone banany. Naleśniki zawijamy w koperty lub trójkąty.
Na patelni rozpuszczamy masło i układamy zwinięte naleśniki. Smażymy na małym ogniu z obu stron. Gotowe naleśniki można posypać cukrem pudrem i kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz