poniedziałek, 14 marca 2016

Zupa krem z pora

Zupa idealna, rozgrzewająca i pyszna. Jeśli ktoś powiedziałby mi jeszcze rok temu, że zapałam miłością do zup, to puknęłabym się w czoło i zaczęła zastanawiać się czy ten ktoś ma wszystko w porządku z głową. Dziś zupa musi być przynajmniej 2 razy w tygodniu. Taka zupa leczy z wszystkich buntów, z kaców, z tak zwanej chandry i chronicznego zmęczenia jakie mnie ostatnio dopadło. Po takiej ciepłej zupie nie pozostaje nic innego jak zrobić buritto z kołdry i zapaść w popołudniową drzemkę.
Nie przedłużając - łyżka w dłoń i smacznego!



 
Składniki:
białe części z 4-5 niedużych porów lub 3 większych
1,5 litra bulionu warzywnego
sól
świeżo mielony pieprz
kilka łyżek masła
ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
opcjonalnie śmietana do podania

można także dodać 4-5 średnich ziemniaków, żeby zupa była gęstsza.

Sposób przygotowania:
Zupę krem przygotowuję na bazie bulionu
Pora kroję w talarki i wrzucam na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej rozpuściłam 2 łyżki masła. Duszę je 5-7 minut, co chwilę mieszając i wrzucam do garnka. Jeśli chcę, żeby moja zupa była gęstsza rozpuszczam kolejne 2 łyżki masła i wrzucam na nią pokrojone i obrane wcześniej ziemniaki, które następnie dodaję do garnka i zalewam wszystko zimnym bulionem.
Dorzucam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i gotuję wszystko na średnim ogniu przez 30 minut. Następnie studzę nieco zupę i blenduję na gładką masę. Dodaję szczyptę gałki muszkatołowej, świeżo mielony pieprz i 2 Jeśli jest taka potrzeba – solę. Podaję na talerzu z kleksem śmietany
i grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz