wtorek, 7 lipca 2015

zupa krem z pomidorów z ciągnącym się serem

Pyszna kremowa zupa ze świeżych pomidorów, ugotowana na domowym bulionie, a do tego ciągnący się ser. Niebo w gębie!






Składniki:
bulion (uwielbiam kombinować z rosołem!)
4 świeże pomidory
1 cebula
ser mozzarella bądź żółty
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, bazylia)
oliwa

Cebule pokrojoną w pióra zeszklić i czosnek zeszklić na oliwie. Następnie dodać pomidory i smażyć przez minute. Dodać pomidory do bulionu i gotować 13-15 minut. Zupę zblenderować, doprawić do smaku oraz zabielić śmietaną.
Zupę podawać w talerzach z kawałkiem mozzarelli pośrodku lub startym serem, posypać listkami bazylii. Przemek uwielbia do tego paprykowy chleb z Kłosa.


Zupę można zawekować i przez kilka dni przechować w lodówce. Można ją też zamrozić w woreczkach :-) Gotujcie zdrowo i sezonowo póki jest okazja!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz