Pyszna kremowa zupa ze świeżych pomidorów, ugotowana na domowym bulionie, a do tego ciągnący się ser. Niebo w gębie!
Składniki:
bulion (uwielbiam kombinować z rosołem!)
4 świeże pomidory
1 cebula
ser mozzarella bądź żółty
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, bazylia)
oliwa
Cebule pokrojoną w pióra zeszklić i czosnek zeszklić na oliwie. Następnie dodać pomidory i smażyć przez minute. Dodać pomidory do bulionu i gotować 13-15 minut. Zupę zblenderować, doprawić do smaku oraz zabielić śmietaną.
Zupę podawać w talerzach z kawałkiem mozzarelli
pośrodku lub startym serem, posypać
listkami bazylii. Przemek uwielbia do tego paprykowy chleb z Kłosa.
Zupę można zawekować i przez kilka dni przechować w lodówce. Można ją
też zamrozić w woreczkach :-) Gotujcie zdrowo i sezonowo póki jest okazja!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz